01 Beïnvloede dieren
04 Niet beïnvloede dieren
- Aperture: 8
- Camera: NIKON D500
- Focal length: 600mm
- ISO: 800
- Shutter speed: 0.0015625s
- Exposure bias: 2/6EV
Reacties
Je titel zou met hoofdletters geschreven mogen worden en heeft wellicht een dubbele betekenis, zowel voor het vogeltje als naar het gedrag van een aantal fotografen. Je hebt gelijk dat een 1 op 1 verband niet aantoonbaar is, maar wij horen toch ook nog een ethische norm te hanteren en onze onderwerpen niet of zo min mogelijk te verstoren. De foto heeft een sterke journalistieke zeggingskracht. Je ziet de ellende van het beestje in de houding en de dichtgeknepen ogen gevangen in een driehoek van lisdodde.
vr gr Ronald
Och wat zonde idd van dit prachtige en bijzondere watervogeltje. Een aangrijpende foto, met wat mij betreft een duidelijke boodschap: voer géén dieren in het wild! In sommige landen zoals Florida staan daar hoge boetes op en m.i. terecht... al is het idd niet bewezen dat dat de oorzaak is van de dood van dit vogeltje.
Het is wel opvallend dat ik gehoord heb dat degene die in het water stond en meelwormen voerde ook gezien is bij het Kleinst waterhoen en daar ook meel wormen heeft gestrooid maar niet in het water is geweest, sinds de dag erna is dit vogeltje ook niet meer gezien. Vele mensen die allemaal vooraan willen staan en de mooiste foto willen maken en daarvoor bijna alles over hebben, ongevraagd bij mensen in de tuin, steeds dichterbij willen komen, andere fotografen hinderen etc en dat belangerijker vinden dan het welzijn van hun onderwerp, is de reden dat ik dit zoveel mogelijk mijd, het is dat een vriend zonder auto wel meer geinterreseerd is zeldzame soorten dat ik er met hem heen ga maar het staat me steeds meer tegen.
Voeren verbieden gaat me ook te ver want bijna iedereen in dit wereldje (ook ik ) voert vogels, dan wel in de tuin als bij een vogelhut etc. En als ik een aangereden haas vind in de buurt van een benaderbare buizerd zal ik de haas ook in de buurt leggen moet ik eerlijk zeggen. Het is moeilijk een grens te trekken hierin. Leggen we de grens bij het voor de vogel natuurlijk voedsel Veel vogels komen goed af op pindakaas (wel de ongezouten versie natuurlijk. Ik denk gebruik je hersens en stel het welzijn van je onderwerp boven alles.
gr, eric